Sunday, August 13, 2006

Stanford

Kaba saba, soluk, yipranmis giysiler içindeki yasli çift, Boston treninden inip utangaç bir tavirla Harvard rektör''ün bürosundan içeri girer. Girer girmez, sekreter masasindan firlayarak önlerini kesti... Öyle ya, bunlar gibi ne idügü belirsiz tasralilarin Harvard gibi üniversitede ne isleri olabilirdi?

Adam, yavasça rektörü görmek istediklerini söyledi. Iste bu imkansizdi.. Rektörün o gün onlara ayiracak saniyesi yoktu.. Yasli kadin, çekingen bir tavirla; "Bekleriz" diye mirildandi...', 'Nasil olsa bir süre sonra sikilip gideceklerdi.. Sekreter sesini çikarmadan masasina döndü..

Saatler geçti, yasli çift pes etmedi..  Sonundan sekreter, dayanamayarak yerinden kalkti. "Sadece birkaç dakika görüsseniz, yoksa gidecekleri yok" diyerek rektörü iknaya çalisti. Anlasilan çare yoktu..

Genç rektör, isteksiz bir biçimde kapiyi açti. Sekreterin anlattigi tablo içini bulandirmisti.

Zaten tasralilardan, kaba saba köylülerden nefret ederdi. Onun gibi bir adamin ofisine gelmeye cesaret etmek, olacak sey miydi bu?

Surati asilmis, sinirleri gerilmisti. Yasli kadin hemen söze basladi. Harvard''da okuyan ogullarini bir yil önce bir kazada kabetmislerdi. Ogullari, burada öyle mutlu olmustu ki, onun anisina okul sinirlari içinde bir yere, bir anit dikmek istiyorlardi. Rektör, bu dokunakli öyküden duygulanmak yerine öfkelendi. "Madam" dedi, sert bir sesle, "Biz Harvard''da okuyan ve sonra ölen herkes için bir anit dikecek olsak, burasi mezarliga döner..."

"Hayir, hayir" diyerek haykirda yasli kadin.. "Anit degil... Belki, Harvard''a bir bina yaptirabiliriz".

Rektör, yipranmis giysilere nefret dolu bir nazar firlatarak, "Bina mi?" diyerek tekrarladi, "Siz bir binanin kaça mal oldugunu biliyor musunuz? Sadece son yaptigimiz bölüm yedi buçuk milyon dolardan fazlasina çikti..."

Tartismayi noktaladigini düsünüyordu. Artik bu ihtiyar bunaklardan kurtulabilirdi.. Yasli kadin, sessizce kocasina döndü: "Üniversite insaatina baslamak için gereken para bu muymus? Peki, biz niçin kendi üniversitemizi kurmuyoruz, o halde?"

Rektör''ün yüzü karmakarisikti.. Yasli adam basiyla onayladi. Bay ve bayan Leland Stanford disari çiktilar. Dogu California''ya, Palo Alto''ya geldiler.  Ve Harvard''in artik umursamadigi ogullari için onun adini ebediyyen yasatacak üniversiteyi kurdular.

Amerika''nin en önemli üniversitelerinden birini STANFORD''u.

Ayaginiza kadar gelip, sizinle görüsmek isteyen insanlara yaklasmadan önce bir kez daha düsünmeniz dilegiyle.

No comments: