Thursday, August 31, 2006

ORTA SINIFIN BiRiNCi SINIF GOZ YASLARI

  
Anilarimizi biriktirdigimiz kutular ne zaman cikar dolaplarin kuytu koselerinden? Ruzgar ne zaman tasiyip getirir eski bir sevgilinin kokusunu? Hatira bulutlari ne zaman birakirlar yagmurlarini siradanlik gunesinin kuruttugu gunluk hayat topraklarina? Butunuyle unutmak, bellegi tamamiyla kurutmak mumkun mudur?', 'Bellegi olmayan-ya da bellegi istemli ve sistemli bicimde kurutulan- bir toplumda anilara dair sorular sormak, havanda su dovmekten farksizdir belki de. Ya da kucuk bir kurtulus umudu, bir ciliz kipirdanma. Kusaklar boyu surecek bir gururun kaynagi olabilecek Kurtulus''un ve onu yaratanlarin yurek burkan anilari kliseler icine hapsedilip, barbarligin, bagnazligin bayragini dortnala bilincsizce saga sola kosturan, kaba kuvvetin akil ve aydinlanma karsisinda gucunu yitirmesiyle once Bizans''ta sIkIsIp kalan, sonrasinda ardina bakmadan kacanlarin hikayeleri "tarih"; kent belleginde olmazsa olmaz bir yere sahip hatta belki de bellegin ta kendisi olan yapilarini onurlariyla olmeye bile birak(a)mayip, istahi doymak bilmeyen sermayenin elinde, plastik cerrahi marifetiyle baskalasan "arizali kadinlar"(1) misali allanip pullanarak ''halka acilma''sina terketme kolayciligi ve aymazligi ise -son Kiz Kulesi orneginde oldugu gibi-  "koruma" diye onlerine surulen bir toplumun uyeleri yeni binyilin esiginden nasil bakarlar gelecege? Tarifsiz bir ezilmislik, bitmek bilmeyen bir ofke, sonu gelmeyen bir asagilik kompleksi ve butun bunlarin actigi yaralari asla iyilestiremeyecek bir placebo(2): dinmeyen para hirsi.
  
Yoksullugun lafina bile tahammul edemeyen ama onunla savasmak yerine kanitlarini ortadan kaldirmaya calisan ya da zenginlige oykunen bir anlayis. Dilenen, dilendirilen cocuklarini gormeye katlanamayan ve onlari yasa gucuyle sokaklardan kazimaya calisan, yardimlarini bile konser, eglence, defile perdelerinin arkasindan uzatan, direnme gucleri tuketim gucleriyle sInIrlI guduk ve kucuk insanlar.

Anilarimizdaki yagmurlar yagmiyor artik. Nefesimizle kirlettigimiz atmosfer asitle birlikte tum kinini kusmak icin  ustumuze, tutuyor nefesini. Kisir bir dongu ve dusunsel bir kuraklik icinde gittikce eriyor, kuculuyoruz. Goruyor musunuz?
  
Alper
18X12X2000

Notlar:

  1. "Arizali kadinlar" tanimini yazilarinda Perihan Magden kullaniyor.
  2. placebo: bir ilacin yerine, psikolojik olarak etki yaratmak icin
  verilen etkisiz ve zararsiz maddelere verilen isim.

No comments: