Sunday, August 13, 2006

ORTA SINIFIN BIRINCI SINIF GOZYASLARI: BIR BIRA PARASI BEYLER!

Gul''un yardim cagrisi uzerine, "Interpretation and Overinterpretation" baslikli kitapta Umberto Eco"nun Wilkins''ten alintiladigi bir hikayeyi anlatarak baslamayi dusundugum yazi her uc girisimimde de bilgisayarimin kilitlenmesi uzerine gume gitti.(Bu bir isaret olmali!), 'Metinlerin yorumlanmasi uzerine bir yigin ahkamdan kurtuldunuz yani. Ama yine de o kadar kolay degil. Bir kac gun once karistirdigim Yildiz Ecevit''in bir inceleme kitabinda, sunus bolumundeki epigrafta Calvino''dan bir alintiya rastladim:

"Bana dil hep dikkatsizce, rastgele bir bicimde [...] kullaniliyormus gibi geliyor ve bundan katlanilmasi zor bir rahatsizlik duyuyorum [...] En buyuk rahatsizligi da kendi konusmami dinlerken duyuyorum; eger yazmayi yegliyorsam, bunun nedeni her tumceyi gerektigi kadar duzeltebilmemdir."

Tekrar tekrar okudum, hem Gul''un yazisini, hem de ekteki mektubu. Sarilmak istedigim ilk dusunce bunun bir tur deney-yazisma grubumuzun duyarliligini ve tepki hizini olcmek uzere- oldugu. Ama boyle bir deney hic ekonomik degil cunku grup uzunca bir suredir bu konudaki egilimini netlestirmis durumda:

Katilimci olmaktansa izleyici olmak! (bunun sik sik yinelenmesinin de kabak tadi verdiginin farkindayim) Bir akademisyen adayinin boyle bir gozlemi atlamasi ve atil bir deneye girismesi mumkun olmadigina gore geriye -boyle hassas bir konuda saka da yapilamayacagi dusunulurse- bir olasilik kaliyor:

Her iki metin de gercek!

Gercek ne ola ki?

Yazarin, yazinin ve okuyucunun gucu gercegi bicimlendiriyor.

Yazmak zor is! Okumak da!

Bildik ucuncu sayfa hikayeleri (ilac bulunamayan hasta anne, ailenin okuyan tek cocugu) siradan orta sinif kaygilari (tarla sulanacak, Ziraat Bankasi para dagitacak, araba alinacak, kredi karti borcu kapatilacak) yaraticiliktan nasibini almamis, hic zeka piriltisi barindirmayan ustelik dogru durust ifade edilemeyen boluk porcuk dusunceler, hayaller. O kadar gucsuz ki ancak ayni derecede gucsuz "bir bira parasi beyler" dayatmasi ve duygu somurusuyle sunulabiliyor.

Orta sinif kendisinin olmayan parayi harcadiginin farkina vardi [mi?]. Vicdan yolunun cuzdandan ya da kredi kartindan gecmedigini gordu[mu?]. Para ve iktidar yerine bilginin pesine dustu[mu?]. Paylasmanin ve dayanismanin gucune inandi [mi?].

Alintiyla baslayan yazinin alintiyla bitmesi celiskili olmasa gerek:

"Hic bir sey hayat kadar sasirtici olamaz. Yazi haric. Evet, tek teselli kaynagi yazi haric"...

Alper
19X4X2001

No comments: