Thursday, August 17, 2006

İstanbul'da Trafik Kuralları

1 -  Yol verilmez alinir. Eger bir garajdan ya da otoparktan direkt yola  cikacaksaniz, araclarin size yol vermesini beklemek hayalcilik  olur. Burada kural bodozlama yola firlamaktir. Merak etmeyin hizla gelen  araclar zink diye duracaklardir.

  2 -  Mecbur kalmadikca kimseye yol verilmez. Amac ulasilacak yere  biran once varmaktir. Asla yol verilmez, cok mecbur kalinirsa hafiften hiz dusurulur. Yavaslamaniza sebep olan araclara kufretmek en tabii hakkinizdir.', '  3 -  Yesil isigin yanmasi asla beklenmez. Isiklarda beklerken vites asla bosa alinmaz. Birinci vitese takilir ve bir ayak debriyajda tutularak araba bagirttirilir. Iyi bir Istanbullu yesilin yanacagini hisseder ve yanmadan gecer. Yesil isik birkac saniye sonra nasil olsa yanacaktir.
Eger isikta bekleyen diger araclar sizin onunuzde ise, sari yanmadan kornaya kokune kadar basilir ve "hadi ulan yurusene" diye bagirilir.

  4 -  En sag serit emniyet seridi degil, acelesi olanlarin serididir. Eger trafik tikanmissa en sag seritten huzur ve guven icerisinde gidebilirsiniz.

  5 -  On dikiz aynasina CD asmak, otomobilinizi kazadan ve beladan   koruyacaktir. Zaten ayna oraya onun icin monte edilmistir. Baska bir islevi yoktur.

6 -  Sinyal vermek delikanliliga sigmaz. Durmak isteyen veya donus yapmak isteyen istedigi zamanda ve yerde durabilir ya da donebilir. Arkadan gelen araclar bunu altinci hisleri ile
hissetmelidirler. Hissedemezlerse arkadan vururlar ve suclu duruma duserler.

  7 -  Agir vasitalarin yeri en sol serittir. Sadece onlar degil, tum ticari araclar sol seritten giderler. Kucuk ve hafif binek otolar onlara her zaman yol vermeli ve saygida kusur etmemelidirler.

  8 -  Her tasitin arkasinda mutlaka surucunun hayat felsefesini iceren bir yazi olmalidir. "Liselim", "Yikilmadim Ayaktayim", "Ben Sevdim Eller Aldi", ornek olarak gosterilebilir.

  9 -  Ambulanslar acelesi olanlar icin faaliyet gostermektedir. Sirenlerini acmis, son hizla giden bir ambulans gorurseniz hemen arkasina takilin. En kisa zamanda varacaginiz yere
ulasirsiniz. Bu son derece dogal ve sik basvurulan bir uygulamadir.

  10 - Korna calmak en tabii hakkinizdir. Onu devamli kullanin. Dunyanin parasini verip fistik gibi bir otomobil satin almissiniz. Kornasini yeteri siklikta calmazsaniz oksitlenme yapabilir. Ayrica az korna calanlar Istanbul trafiginde hemen fark edilir ve dislanirlar.

  11 - Istanbulda otomobiller sadece yolda kaldigi zaman bakima veya servise goturulurler. Onun disinda araclarini periyodik olarak bakima goturenler ya cok eski Istanbulludur ya da Istanbula yeni gelmis acemi caylaklardir.

  12 - Bir arac sollanacaksa, arkadan sellektor yapilmali ve aracin tamponuna degecek kadar yanasilmalidir. Boylece sollanacak kisi arkadakinin niyetini anlar ve kenara cekilir.

  13 - Her direksiyon topuzunda bir boncuk veya tesbih bulunmalidir.

  14 - Kisik sesle muzik dinlemek ayiptir ve egoistliktir.Nice otomobiller  vardir ki bir teybi, bir anfisi yoktur. Arabalarinda kuvvetli ses tesisati olanlar sesleri sonuna kadar acmalilar
ki, imkani olmayanlar  da muzik dinleyebilsin.

  15 - Yol cizgileri slalom zevkini artirmak icin vardir. Istanbulda kesinlikle tek bir hat uzerine yol alinmaz. Surekli serit degistirilerek  slalom yapilir. Yoldaki cizgiler slalom yapmamizi
kolaylastirir.

  16 - Farlar hava iyice kararmadan yakilmaz. Gunduz vakti farlarini yakanlar olursa, diger suruculer tarafindan aninda uyarilirlar.

  17 - Sellektor soforun eli ayagidir, her zaman kullanilmalidir. Bazen bir tesekkur, bir uyari, kufur, sellektor yapmadan arac kullanan iyi sofor olamaz.

  18- Bayan soforlerin Istanbulda trafige cikmaya haklari yoktur. Erkek suruculer her firsatta bu kaideyi hatirlatmali, bayan suruculeri  surekli sikistirarak zor durumda birakmalidirlar.

  19- Kendini bilen ve derdini anlatabilen her erkek cocugu yasi ne olursa olsun otomobil kullanabilir. Ehliyet zamani geldiginde nasil olsa alinacaktir.

  20 - Istanbulda hiz sinirlamasi yoktur. Mahalle aralarinda pati cekilebilir, spin atilabilir ve son surat gidilebilir.

  21 - Suruculer her zaman haklidir. Yayalar yayaligini bilmeli ve ona gore davranmalidirlar. Yaya gecidi veya yayalarin gecis ustunlugu gibi kavramlar Istanbulda gecerli degildir.

  22 - Okul tasitlarinda bulunan ogrenciler camlari surekli acik tutmali ve  kollarini bacaklarini disariya sarkitmalidirlar. Bu onlari rahatlacaktir.

  23 - Iki tekerlekli araclarin Istanbulda trafige cikmaya haklari yoktur. Her firsatta sikistirilmali ve dusurulmeye calisilmalidirlar.

  24 - Kopru parasi vermek tarihe karismistir. En guzel yol,OGSden kacak olarak gecmektir.

No comments: