Monday, July 10, 2006

İYİ ŞEYLER DİLE

Gerçi sarp ve zorludur sevginin yollari. Ama içinize ates düstümü, izlemekten geri durmayin.

Sizi kanatlarinin arasina alip saklamak isterse, karsi koyun. Çünkü bilin ki, bir an gelir, o kanatlarin arasindan bir kiliçtir çekilir ve vurur, inletir sizi.

Gerçi sözleri düslerinizi darmadagin edebilir, tipki kuzey rüzgarinin bahçeleri darmadagin ettigi gibi. Ama sizinle konustugu zamanlarda, yine de ona inanmazlik etmeyin. ', 'Çünkü basiniza taci oturtacak olan da, sizi çarmiha gerecek olan da sevgidir. Serpilip gelismenizi isteyen de o, budanip kalmanizi isteyen de odur.

Bir yandan yükseltinize erisip, günese uzanan en ince dallariniza bile sariliyorken, Bir anda gerisin geri dönüp köklerinize dek inerek sizin yeryüzünde ayakta durabilmenizi saglayan baglarinizi da sarsabilir.

Tipki püsküllerin misiri sarislari gibi, sevgi de sizi kendisine sarar. Soyunmaniz ve önünde çiplak kalmaniz için zorlar. Soyunuk kalincaya dek üsteler de üsteler. Bembeyaz kesinceye dek evirir, çevirir, aci verir caniniza.

Boyun egdirinceye dek, ezer, yogurur sizi.
Sonra da, Tanri ''nin kutsal sofrasina ulastirilacak bir somun olabilmeniz için kutsal alevlerin arasina alir, kavurur sizi.

Sevgi bütün bunlari basarir, yeter ki siz kalbinizin sirlarini ögrenin ve bu yolla Hayat ''in yüreginden bir parça olun.

Ama diyelim ki korkulara kapilmissiniz da sevgiden salt huzur ve zevk bekliyorsunuz. O zaman bir an önce çiplakliginizi örtün ve sevginin zorlu - düzeninden uzaklasip, mevsimleri olmayan bir dünyaya siginin, daha iyidir derim. Çünkü ancak orada güler ve aglayabilirsiniz, ama ne gülüsünüz tam olur, ne de aglarken tüm gözyaslariniz dökülür.

Karsisindakine kendinden baska hiç bir sey vermez Sevgi ve kendinden baska hiç bir seyi de geri almaz.

Ne kendi disindaki seylere sahiptir, ne de kendisine sahip olunabilir. Çünkü Sevgi kendi kendini bütünler ve kendi kendine yeterlidir.

Sevgi gelip sizi bulmussa, "Tanri''yi yüregimde tasiyorum." demektense, "Tanri''nin yüregine eristim." deyin.

Ve hiç bir zaman sevgiye yön verebileceginizi düsünmeyin, çünkü sevgi,eger sizi o degerde bulmussa, kendi yönünü size dogru kendi çizecektir.

Sevginin kendini mutlu kilmaktan öte hiç bir arzusu yoktur.

Ama eger sevgiye kapilmissaniz ve tutkulariniz olsun istiyorsaniz sunları kendinize seçin derim ;

Tutkunuz, sevginin içinde erimek olsun. Tipki geceye sarkilar söyleyen bir akarsu gibi akip gidin.

Tutkunuz, asiri duygusal davranislarin getirecegi acilari tanimak olsun.

Tutkunuz, kendi sevgi anlayisinizla kendinizi vurmak olsun. Varsin istekle ve coskuyla aksin kaniniz. Tutkunuz, kanatlanmis bir yürekle sabaha gözlerinizi açip sevgi dolu bir güne baslayabiliyor olusa tesekkür etmek olsun. Tutkunuz, gün ögleye eristiginde oturup sevginin yüce heyecanini düşünmek olsun.

Tutkunuz, gün aksama erdiginde evinize minnet dolu bir yürekle dönebilmek olsun. Ve yüreginize gömdügünüz sevgili için iyi bir seyler dileyip yatin, dudaklarinizda onu yücelten bir sarki olsun.

(Halil Cibran - ERMIS adli kitabindan)

No comments: