Monday, October 16, 2006

Vietnam''da bir çocuk

Haziran 1972''de, Kuzey Vietnam''da saklandiklari tapinaga bir Amerikan uçagindan dört napalm bombasi atildi. Sag kalan çocuklar, elbiseleri, saçlari, vücutlari yanik içinde, çigliklar atarak kaçisirken, foto-muhabiri Nick Ut kendisine Pulitzer ödülünü getirecek olan bu kareyi çekti.

Ortada, çiglik çigliga kosan çiplak kiz, Vietnam Savasi''nin bütün dehsetinin isimsiz simgesi haline geldi.', 'Amerika''yi dünya kamuoyunun önünde mahkum eden bir simge...
  
1982''de bir Alman gazeteci "resimdeki kizin" pesine düstü. Adinin Kim, Kim Phuc oldugu ortaya çikti. Bütün vücudu yandigi için Saigon''da 14 ay hastanede yatmis, yanik derisi ayiklanirken her seferinde acidan bayilmisti. Ileri bir yasta, kocasiyla gittigi Moskova dönüsü siyasî mülteci olarak Kanada''ya siginmisti Kim.
  
O günlerde 34 yasindaydi. Evliydi, 3 yasinda bir oglu vardi. Astim ve seker hastasiydi, sik sik migren krizi geçiriyordu. Vücudunda, her vesileyle azan, silinmek bilmez yaralar tasiyordu, cildi nefes alma yetenegini kaybetmisti, ama "Ama ne talihliymisim ki yüzümde en küçük bir leke bile yok" diye avunuyordu.
  
1995 senesinde Washington''da Vietnam Savasi''ni anmak için bir tören yapildi. Kim de oradaydi. Kürsüde konusurken, "O bombalari atan pilotla karsilassam, ona geçmisi degistiremeyiz, derdim, ama bugün ve yarin, barisa
hizmet etmek için elimizden geleni yapabiliriz."
  
Salondan sessizce ayriliyordu ki, eline bir kagit sikistirdilar, göndereni isaret ettiler. Kim önce dönüp adama bakti. Orada öylece durmus, eli ayagi titreyerek Kim''e bakiyordu.
  
Sonra elindeki notu okudu Kim:
  
   - Kim, o adam benim!
  
8 Haziran 1972 günü Vietnam''daki o mabede napalm atan uçagin pilotuydu John Plummer. Savastan sonra yillarca kendine gelememis, ne yapacagini bilememis, din adami olmus, "o küçük kizin" resmini gazeteden kesip her an cüzdaninda tasimisti.
  
Kim bir an adama bakti, sonra kollarini açarak ona dogru kostu.

Hangisinin yarasi daha derindi dersiniz?

No comments: